Därför föder Stockholmsregionen modiga entreprenörer

Socialt skyddsnät och peppande mentalitet – där har du framgångsreceptet för Stockholm som innovationsstad enligt Natalia Brzezinski. Den 29 november får du chans att möta henne på årets RUFS-konferens, Läget i Stockholmsregionen 2017.

Hur kommer det sig att så många framgångsrika it-entreprenörer kommer från just Stockholm? Det är en fråga som Natalia Brzezinski ofta får i såväl New York som Washington D.C. Hon har blivit något av en ambassadör för det kreativa Stockholm sedan hon för tre år sedan drog igång konferensen Symposium tillsammans med Spotifys medgrundare Daniel Ek och Avicii-managern Ash Pournouri. Då var hon i Sverige på uppdrag tillsammans med sin man som var amerikansk ambassadör. Idag hon vd för Symposium, men har lämnat ambassaden.

På årets RUFS-konferens, Läget i Stockholmsregionen 2017, delar hon med sig av sina erfarenheter och tankar om modigt ledarskap och kreativt entreprenörskap.

Alla kan pröva sina idéer

– Mitt korta svar på frågan varför Stockholmsregionen har blivit Europas innovationsstad är att entreprenörer startar företag här för att de kan. Grundförutsättningarna finns på plats: utbildning, hälso- och sjukvård för alla och ett socialt skyddsnät som möjliggör att unga kreativa människor vågar pröva sina idéer utan att riskera sin framtid om de misslyckas, säger Natalia Brzezinski.

Hon beskriver också en generöst uppmuntrande inställning bland människor i Stockholm som en motiverande kraft hos företagare – en framtidsanda som driver på innovationer snabbare än vad en upplevelse av konkurrens gör.

Strunta i Jantelagen

Temat för RUFS-konferensen är modigt ledarskap, något som Natalia själv är exempel på. Som ambassadörsfru hade hon högre ambitioner än att bjuda på te. Hon började med att se över gästlistorna för ambassaden för att skapa en mer blandad mix av människor på de olika evenemangen. Eftersom hon var väldigt intresserad av tech och entreprenörskap utvecklade hon snabbt ett stort nätverk kopplat till kreativa näringar. Hon började även att blogga som ett sätt att nå ut till fler människor.

– Stockholmsregionen ligger verkligen i framkant när det gäller innovation. Jag tror att ni skulle kunna nå ännu längre om fler företagare struntade i Jantelagen och vågade dela med sig av sina framgångar, säger hon.

Är vi Europas mest attraktiva storstadsregion?

På talarlistan till RUFS-konferensen finns även bland andra Malin Frenning, landstingsdirektör, Iréne Svenonius, finanstingslandsborgarråd, Niklas Svensson, utvecklingsansvarig på White och Sabina Andrén, programsamordnare för hållbara städer, WWF.

Tillsammans ska vi stämma av genomförandet av RUFS och hur Stockholmsregionen ligger till i förhållande till andra europeiska storstadsregioner. Vi ska också sikta framåt, mot visionen att vara Europas mest attraktiva storstadsregion. Eller är vi redan där. 

Detta är Natalia Brzezinski

Bor: Washington D.C. Tidigare i Stockholm som fru till den amerikanske ambassadören Mark Brzezinski.

Gör: Vd för årliga veckolånga konferensen Symposium, som samlar kreativa entreprenörer och positionerar Stockholm som innovationsstad.

Uppskattar mest i Stockholm: Skönheten och lugnet. ”Everytime my airplane touches down at Arlanda on Swedish soil, I literally let out a huge breathe of relief and calm. Stockholm makes you feel calm.”