Hallå där moderatorn Peter Salander, vad händer på RUFS-seminariet den 13 juni?

Den 12 juni beslutar landstingsfullmäktige om RUFS 2050 och regionala strategier för kultur, klimat och landsbygd och skärgård. Vi passade på att fråga Peter Salander, seniorkonsult på Gullers grupp och tidigare nyhetsankare på SVT, vad vi kan förvänta oss av RUFS-seminariet dagen därpå som han modererar.

Du har arbetat med att rapportera om Stockholmsregionen i flera år på SVT Nyheter. Vad skulle du säga är frågor som berör stockholmarna mest? 

 - Framkomligheten är en ständig diskussionsfråga. När man sitter i kö in till Södra Länken en lördag förmiddag eller kliver ombord på ett fullsatt tunnelbanetåg en måndag 13.00 så förstår man att det finns saker att göra. Bostäder är en kronisk fråga: bristen, byggandet, köpet, köerna... Många frågar sig hur barnen ska kunna hitta bostad och bo kvar i det som ju faktiskt är deras hembygd.

Du ska leda en spännande diskussion på RUFS-seminariet. Berätta mer vad kan vi förvänta oss? 

- Det är stora utmaningar framöver, många svåra frågor om expansion och integration som måste lösas för att alla ska må bra. Det som den nya övergripande planen ska peka ut är den generella riktningen mot år 2050. Då är jag 80 år om jag har turen att få leva. Jag vill att man under dagen ska få en känsla av vilken riktning som regionen ska ta, vad man vill och hoppas både på lång och kortare sikt.

Vad tror du själv om framtiden?

- Jag är positiv, jag ser satsningar som inte hade varit möjliga med de låsningar mellan blocken vi hade ett tag under 90 och 00-talet. Idag ser både höger och vänsterblocken att det behövs vägar OCH cykelbanor i en växande stad, och det syns i vår omgivning nu. Regionen håller på att växa ihop, ytterområden håller sakta på att bli innerområden.

Jag skulle däremot vilja att det gick snabbare, för det känns som att hela regionen dras med en slags kronisk växtvärk när det gäller skola, sjukvård, infrastruktur och bostadsbyggande.